Міжнародний екологічний календар

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

Ця подія покликана звернути увагу громадськості і Урядів різних країн світу на цінність водно-болотних угідь для підтримки стійкого розвитку нашої планети.

2 лютого 1971 року у м.Рамсарі (Іран) була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення. День її підписання в 1997 році оголошений Всесвітнім днем водно-болотних угідь. Секретаріат Рамсарськой Конвенції використовує Всесвітній день водно-болотних угідь для пропаганди різних природних функцій водно-болотних угідь і їх значення для людства. Особлива увага приділяється їх ролі для водопостачання, підтримки якості вод, регулювання водного режиму, включаючи повені і засухи, підтримку стабільності клімату.

В даний час до Рамсарськой Конвенції приєдналося 158 держав, загальне число Рамсарських угідь в світі складає 1713 із загальною площею 153 млн. га.

19 лютого - День захисту морських ссавців

Всесвітній День захисту морських ссавців (День Китів) був проголошений у 1986 року, коли після 200 років нещадного винищування Міжнародна китова комісія ввела заборону на китовий промисел. Він діє і понині і означає, що по всьому світу охота на великих китів, а також торгівля китовим м'ясом заборонена.

Цей день вважається днем захисту не лише китів, але і всіх морських ссавців і інших живих істот морів і океанів. Щорік 19 лютого різні природоохоронні групи проводять акції в захист китів і інших морських ссавців. Часто екологи об'єднуються і присвячують цей день захисту одного унікального вигляду, якому загрожує смертельна небезпека.

14 березня - День дій в захист річок, води і життя

Міжнародний день дій проти гребель наголошується за ініціативою громадської організації «Міжнародна мережа річок» (США). «За річки, воду і життя» - девіз цього дня.

У березні 1997 року в Бразилії, в місті Курітіба, відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва крупних гребель, яка встановила щорік 14 березня відзначати день боротьби з греблями в захист Річок, Води і Життя. Конференція призвала всі дії проводити під гаслом: "Хай вода несе життя, а не смерть!" і призвала уряди, міжнародні агентства і інвесторів встановити мораторій на будівництво крупних гребель, поки не буде вироблена міжнародна незалежна експертиза проектів їх зведення, а також компенсований збиток людям і природі.

22 березня - Всесвітній день води (Всесвітній день охорони водних ресурсів)

Вперше думка про призначення такого свята була озвучена на Конференції ООН, присвяченій охороні довкілля і розвитку (ЮНСЕД) в 1992 році, в Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН в 1993 році прийняла офіційне рішення про проведення Всесвітнього дня водних ресурсів, що нагадує всім жителям планети про значення і важливість води і продовження життя на Землі. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день води. Цього дня організація по захисту довкілля звертається до всіх держав, що існують на планеті, із закликом приділяти більше уваги захисту водних ресурсів планети і проводити конкретні дії на національному рівні.

У червні 1999 р. в Лондоні на ІІІ Конференції міністри екології і охорони здоров'я 35 європейських країн, у тому числі і України, підписали Протокол по проблемах води і здоров'я, зобов'язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов'язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи усунення небезпечних ситуацій.

Щороку, 22 березня ООН призначає конкретний підрозділ власної організації, який контролюватиме дотримання правил проведення Всесвітнього дня води. Щорік цього дня піднімається нова проблема, пов'язана із забрудненням водних ресурсів на планеті і звучить заклик до її рішення. Але основні цілі проведення свята залишаються незмінними.

23 березня - Всесвітній метеорологічний день

Щороку 23 березня Всесвітня Метеорологічна Організація (ВМО), 188 її стран-членів і світова метеорологічна спільнота святкують Всесвітній метеорологічний день. Цього дня наголошується набуття чинності в 1950 р. Конвенції ВМО, відповідно до якої була створена Організація. Згодом, а саме в 1951 р., ВМО отримала статус спеціалізованої установи системи Організації Об'єднаних Націй.

1 квітня - День птахів

Міжнародний день птахів проходить щорік в рамках програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера" і не випадково наголошується саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція по охороні птахів. День птахів - це не лише річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. Вперше цей день, як масове дитяче свято, став проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургськая Телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.

7 квітня - Всесвітній День Здоров'я

Ідея всесвітнього дня здоров'я була висунута на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в 1948 році. З 1950 року цей день наголошується 7 квітня в день ратифікації Статуту ВОЗ. ВОЗ - міжурядова спеціалізована установа ООН, покликана координувати міжнародну співпрацю в області охорони здоров'я і надавати допомогу державам в поліпшенні медичного обслуговування. Метою ВОЗ є досягнення всіма народами можливо вищого рівня здоров'я. У Статуті ВОЗ здоров'я визначене як стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не лише як відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Щорік цього дня надається можливість привернути увагу світовій громадськості до якої-небудь важливої теми глобальної охорони здоров'я.

15 квітня - День екологічних знань

Важливе завдання дня - інформованість громадськості про стан справ в області екологічної безпеки, дотримання місцевими суб'єктами чинного природоохоронного законодавства. День наголошується шляхом організації і проведення конференцій і семінарів, круглих столів, присвячених питанням екології.

18-22 квітня - Дні заповідників і національних парків

Вперше Дні заповідників і національних парків були організовані в 1996 році за ініціативою Центру охорони дикої природи. Вони отримали назву «Марш парків».

19 квітня - День довкілля України

У Україні стали відзначати цей день з квітня 1999 року, після того, як 6 серпня 1998 року Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи Міністерства охорони природного довкілля і ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій, видав указ «Про День довкілля» № 855/98. Згідно указу в Україні День довкілля наголошується щорік в третю суботу квітня.

Ця дата покликана відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однієї з важливих в історії екологічного руху, оскільки цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором і ідеологом всесвітнього Дня довкілля.

22 квітня - Міжнародний день Землі

У 1969 році в США зі свердловини біля Санта - Барбари вилилися мільйони тонн нафти, внаслідок чого загинула безліч птахів і морських тварин. На згадку про цю катастрофу, за пропозицією професора Д. Хайса щороку, 22 квітня проводиться День Землі, який з 1994 року оголошений всесвітнім. У той рік безліч обрізків матерії з написами і малюнками були пронесені по нашій планеті. З них склали прапор Землі площею 660 кв. м, який символізує єдність людей в турботі про майбутнє планети і закликає відноситися з повагою до навколишнього нас світу.

26 квітня - День пам'яті загиблих в радіаційних аваріях і катастрофах.

Цей день стоїть в особливому ряду пам'ятних дат. Наголошується у зв'язку з аварією на Чорнобильській АЕС, яка вважається однією з найбільших катастроф сучасності.

3 травня - День Сонця

Аби привернути увагу до можливостей використання поновлюваних джерел енергії європейське відділення Міжнародного суспільства сонячної енергії (МОСЕ) (ISES-Europe), починаючи з 1994 р., на добровільній основі організовує щорічний День Сонця.

Ентузіасти і професіонали, громадські організації і фірми по всій Європі організовують різного роду заходи, пов'язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики.

12 травня - День екологічної освіти

Людство досягло такої стадії, коли антропогенна дія на біосферу набула безповоротного характеру, різко загострилися протиріччя між зростаючими потребами суспільства і можливостями природи. Екологічна освіта була висунута ЮНЕСКО і Програмою ООН з охорони довкілля в розряд основних засобів гармонізації взаємодії людини і природи.

Стокгольмська конференція з охорони довкілля в 1972 році прийняла рекомендацію про створення міжнародної програми за освітою в області довкілля. В цілях виживання необхідне переосмислення самої суті взаємин людини, суспільства і природи на основі нових підходів і ідей. Практична реалізація ідей стійкого розвитку пов'язана із зміною стереотипу культури взаємин людини і природи. По визнанню вітчизняної і світової громадськості центральним чинником у вирішенні проблем взаємин "Людина - Суспільство - Природа" стає екологічна освіта.

Екологічна освіта і в світі, і в Україні вважається сьогодні пріоритетним напрямом навчання і виховання загальноосвітніх шкіл, що вчаться. Конференція ООН в Ріо-де-Жанейро в 1992 році, що обговорювала проблеми довкілля і розвитку освіти, в своїх документах і рішеннях також підкреслила величезне значення екологічної освіти в реалізації стратегії виживання і стійкого розвитку людства. Вищою і кінцевою метою екологічної освіти (ЕО) і виховання вважається формування ексцентричного типа екологічної свідомості, оскільки лише свідомість визначає поведінкові реакції людини, його вчинки, що виражаються в екологічній культурі.

15 травня - Міжнародний День Клімату

Святкується у зв'язку з проголошенням метеорологами необхідності захисту клімату як ресурсу для добробуту нинішніх і майбутніх поколінь. Клімат, погода, природні катаклізми роблять істотний вплив на продовольчу, життєву, майнову безпеку, на водні ресурси, відпочинок і стійкий розвиток всіх країн.

Міжнародне співтовариство, визнаючи небезпеку, пов'язану з постійним зростанням викидів парникових газів, домовилося про підписання Рамкової Конвенції ООН по питаннях зміни клімату в 1992 р. Також Кіотський Протокол, схвалений на третій сесії конференції сторони Рамкової конвенції про зміну клімату Організації Об'єднаної Нації в грудні 1997 року, став значним кроком вперед в спробі вирішити проблему зміни клімату. Країни, що підписали Протокол домовилися зменшити викиди парникових газів до рівня меншого на 5% від рівня базового року в цільовому періоді з 2008 по 2012 роки.

24 травня - Європейський День парків

Європейський День Парків був організований Федерацією ЕВРОПАРК (EUROPARC Federation) - це європейська організація, яка об'єднує природні території, що охороняються, в тридцяти шести європейських країнах. Проведений вперше в 1999 році, цей день тепер святкується щорік по всій Європі 24 травня. Дата святкування була вибрана не випадково - саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший з дев'яти Європейських Національних Парків.

Сьогодні Європейський день парків символізує міжнародну солідарність територій, що охороняються. Свято організоване з метою підйому профілю заповідників Європи, а також для того, щоб викликати суспільну підтримку їх роботи. Цього дня проводяться багаточисельні заходи на території і довкола заповідників, присвячених святкуванню природної краси Європи і її культурного надбання, висуваючи на перший план їх захист, як в даний час, так і в майбутньому.

31 травня - Всесвітній день проти куріння

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я на 42 сесії Усесвітньої асамблеї охорони здоров'я (резолюція № WHA42.19).

День відмови від куріння (Great Smokeout) наголошується також в третій четвер листопада. Він був встановлений Американським онкологічним суспільством (American Cancer Society) в 1977 році.

Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, аби в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла. ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички - одній з найпоширеніших епідемій за всю історію існування людства - никотіноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією.

5 червня - Всесвітній день охорони довкілля (День еколога)

15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея в резолюції 2994 (XXVII) оголосила 5 червня Всесвітнім днем довкілля, який проводитиметься в цілях поглиблення усвідомлення громадськістю необхідності зберігати і покращувати довкілля. Вибір цієї дати обгрунтований тим, що цього дня відкрилася Конференція Організації Об'єднаних Націй з проблем довкілля (Стокгольм, 1972 рік), за якою послідувало створення Програми Організації Об'єднаних Націй по довкіллю (ЮНЕП).

Всесвітній день довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорік наголошується 5 червня в більш ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність в зміні відношення людини до природних ресурсів.

8 червня - Всесвітній день океанів

На Міжнародному саміті на вищому рівні, який відбувся в 1992 році в Ріо де Жанейро, було прийнято нове свято, Всесвітній день океанів. Це свято до цих пір офіційно не затверджене Організацією Об'єднаних Націй, але наголошується всіма людьми, які мають навіть найвіддаленіше відношення до Світового океану.

Цього дня співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля на те, аби боротися за права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку. Якщо свято буде прийнято офіційно Організацією Об'єднаних Націй, людство дістане ще одну можливість силами всіх людей зберегти природу в її кращому вигляді і поклопотатися про флору і фауну океану, що послужить перешкодою до вимирання багатьох видів.

17 червня - Всесвітній день по боротьбі із запустинюванням і засухою

У серпні 1977 року набрав чинності план дій з боротьби із запустинюванням, а в 1994 році була затверджена конвенція ООН по боротьбі з ним в країнах, що переносять серйозні засухи.

Генеральна Асамблея проголосила 17 червня «Всесвітнім днем боротьби із засухою» у 1995 році у зв'язку з річницею з дня прийняття Конвенції Організації Об'єднаних Націй по боротьбі із запустинюванням 17 червня 1994 року. Державам пропонувалося присвячувати Всесвітній день підвищенню інформованості про необхідність міжнародної співпраці в боротьбі з із запустинюванням і наслідками засухи і про хід здійснення Конвенції по боротьбі із запустинюванням.

Запустинювання - це один з найбільш тривожних світових процесів деградації довкілля. Воно загрожує здоров'ю і джерелам засобів до співіснування більше 1 млрд. людей.

27 червня - Всесвітній день рибальства

Всесвітній день рибальства наголошується щорік з 1985 року. Свято встановлене вирішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, що відбулася в липні 1984 р. в Римі

16 вересня - Міжнародний день охорони озонового шару Землі

У 1985 році у Відні 22 країни підписали конвенцію про охорону озонового шару. Опісля два роки 16 вересня був підписаний протокол Монреаля про речовини, які руйнують озоновий шар. Основною метою цих двох угод є запобігання руйнуванню озонового шару в результаті антропогенних дій. В рамках протоколу Монреаля вдалося заборонити виробництво і вжиток 100 видів хімікатів, що руйнують озоновий шар. Багато які з цих речовин сприяють глобальному потеплінню. В цілому, світовий вжиток таких з'єднань скоротився більш ніж на 95%. Саме тому Генеральна асамблея ООН проголосила день підписання протокола- 16 вересня - Міжнародним днем охорони озонового шару планети.

У 2009 році в Копенгагені має бути підписана нова угода, що відкриває для всіх держав можливість встати на дорогу забезпечення стабілізації об'єму викидів тепличних газів в атмосферу і що передбачає необхідність надання уразливим країнам фінансової допомоги для адаптації до наслідків зміни клімату. Глава ООН вважає, що ця угода дозволить не лише добитися прогресу у вирішенні однієї з найбільш гострих проблем нашого часу, але і сприятиме вирішенню проблем забруднення повітря в містах втрати біологічної різноманітності, а також усуненню інших небезпек.

17 вересня - День працівників лісу

В третю неділю вересня наголошується професійне свято людей, які своєю благородною працею примножують наші лісові багатства і сприяють їх раціональному використанню.

Ліс - наше найбільше природне багатство, застава екологічної безпеки, пріоритетна складова народногосподарського комплексу і основа економічної стабільності країни. Збереження, примноження, дбайливе і раціональне використання цього безцінного національного скарбу - обов'язок не лише лісництва, але і суспільства.

25 вересня - Міжнародний День Моря

Один з міжнародних днів в системі Організації Об'єднаних Націй. Наголошується з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ММКО) в останній тиждень вересня.

Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародній громадськості до того, який збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Дві найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.

4 жовтня - Всесвітній день захисту тварин

Рішення відзначати Всесвітній день тварин було прийняте 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху в захист природи, який проходив у Флоренції в 1931 році.

Спільноти захисту тварин багатьох країн світу заявили про свою готовність щорік організовувати всілякі масові заходи. День тварин встановлений з метою підвищення усвідомлення громадськістю необхідності захисту довкілля, підвищення активності в захисті тварин.

6 жовтня - Всесвітній день охорони місць існування

День охорони місць існування відзначають у всьому світі. Це свято було затверджене в 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних місць існування в Європі.

Людина своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. З кожним роком в світі все більше територій переходять в розряд сільгоспугідь, пасовищ, піддаються змінам у зв'язку із зростанням міст, видобутком корисних копалин, будівництвом заводів і інших об'єктів народного господарства. За 19 століть нашої ери на земній кулі зникло 150 видів ссавців, в основному великих, і 139 видів птиць. Кожен зниклий вид - дуже важка втрата. Все, що зникає на тваринному світі - зникає назавжди.

12 жовтня - Міжнародний день захисту від стихійних лих

Вперше цей день наголошувався згідно резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 1989 року в рамках Міжнародного десятиліття по зменшенню небезпеки стихійних лих (1990-1999).

У 1999 році Генеральна Асамблея вирішила продовжувати щорік відзначати цю дату як Міжнародний день по зменшенню небезпеки стихійних лих другої середи жовтня як один з інструментів, сприяючих формуванню глобальної культури зменшення небезпеки стихійних лих, включаючи запобігання стихійним лихам, пом'якшення їх наслідків і забезпечення готовності до них.

Міжнародна стратегія по зменшенню небезпеки стихійних лих переслідує, перш за все, мету доведення до зведення широкої громадськості важливості завдання запобігання і проведення роз'яснювальної роботи серед населення, яке найбільш схильне до небезпеки стати жертвою стихійних, екологічних і техногенних лих, відносно доступних засобів по запобіганню переростанню небезпек в катастрофи.

31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря

У 1996 році в Стамбулі офіційними представниками Чорноморських країн: Болгарії, Грузії, Росії, Румунії, Туреччини і України - був підписаний Стратегічний план дій із порятунку Чорного моря. День підписання - 31 жовтня - оголошений Міжнародним днем Чорного моря.

3 грудня - Міжнародний день боротьби проти пестицидів

3 грудня наголошується Міжнародний день боротьби з пестицидами - на згадку про крупну аварію на пестицидному заводі в Індії. Саме цього дня в 1984 році на пестицидному заводі в Бхопале сталася екологічна катастрофа. Аби привернути увагу до рішення проблем, які виникають в результаті виробництва і використання небезпечних хімікатів, Латиноамериканська мережа активістів проти пестицидів оголосила 3 грудня днем боротьби з пестицидним забрудненням, який незабаром став міжнародним.

Девіз Міжнародного дня боротьби з пестицидами - «Пестициди - безвихідь цивілізації». За даними ВоЗ, щорік в світі реєструється близько 2 млн. отруєнь пестицидами, переважно при роботі з ними. Деякі хімікати вважаються гормонально активними з'єднаннями і викликають розлади ендокринної і імунної систем. Дія інших зв'язують із затримкою розумового розвитку, репродуктивними проблемами і раком. Саме пестициди вважаються головною причиною «тихої катастрофи» - так експерти ООН охарактеризували полягання грунтів в Європі.

29 грудня - Міжнародний день збереження біологічної різноманітності

Бездумна експлуатація природних ресурсів, така як вирубка лісу на паливо для використання зайнятої ним землі як пасовища і використання водних джерел для господарських потреб сприяє втраті біологічної різноманітності.

У 1992 році в Ріо-де-Жанейро була відкрита для підписання Конвенція про біологічну різноманітність, основною метою якої є збереження біологічної різноманітності на генетичному, видовому, екосистемному рівнях, яка набрала чинності 29 грудня 1993 року. Після чого Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй проголосила Міжнародний день біологічної різноманітності, аби поглибити розуміння питань біорізноманітності і підвищити обізнаність про них.

Кiлькiсть переглядiв: 742

Коментарi